Αναμφίβολα ζούμε εντυπωσιακές εποχές. Μπορούμε να μεταβούμε μέσα σε λίγες ώρες σε οποιαδήποτε μεριά του πλανήτη μας. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με ήχο αλλά και με εικόνα με συνανθρώπους μας που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι πραγματικότητα και σύντομα θα έχουμε αυτόνομα κινούμενα οχήματα. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της αλλάζουν την καθημερινότητα μας με γοργούς ρυθμούς.
Ταυτόχρονα το προσδόκιμο ζωής μας επεκτείνεται διαρκώς. Και μία από τις κύριες συνιστώσες αυτής της εξέλιξης είναι τα επιτεύγματα της βιοτεχνολογίας στο χώρο της φαρμακευτικής. Ασθένειες που στο παρελθόν απειλούσαν την ανθρώπινη ζωή όπως το HIV και κάποιες μορφές καρκίνου σήμερα αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία. Το όραμα της εξατομικευμένης ιατρικής εκφραζόμενο ως «η κατάλληλη θεραπεία για τον κάθε ασθενή την κατάλληλη στιγμή» δεν είναι πλέον φαντασία.
Δυστυχώς όμως, η έλευση αυτής της βιοτεχνολογικής επανάστασης μας βρίσκει απροετοίμαστους. Με ένα πολύπλοκο και αναχρονιστικό σύστημα υγείας, που αντιμετωπίζει τις καινοτόμες θεραπείες ως επιπλέον κόστος και όχι ως σωτήριες λύσεις. Που θέτει εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών αγνοώντας τα οφέλη για την υγεία τους. Ταυτόχρονα αδυνατούμε να εκμεταλλευτούμε την ώθηση που δύναται να επιφέρει η βιοτεχνολογική επανάσταση στην οικονομία την χώρα μας.
Είναι λοιπόν η στιγμή να σκεφτούμε σε ποια μεριά του παγκόσμιου χάρτη θέλουμε να βρισκόμαστε: στις χώρες που προωθούν την καινοτομία και την εξέλιξη ή σε αυτές που ακολουθούν; Και η ανάπτυξη ενός συστήματος υγείας απλού, προβλέψιμου, που δρα αξιοκρατικά απέναντι στην καινοτομία και όχι τιμωρητικά είναι μονόδρομος. Γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να καρπωθούμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τους πολίτες μας αλλά και για την οικονομία της χώρας.
Χρήστος Μπούκης, Value, Access & Policy Lead Amgen Hellas