Η οστεοπόρωση εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, ιδιαίτερα για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης συνήθως εκλαμβάνονται ως τυπικά σημάδια γήρανσης. Η προσέγγιση της Amgen για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης παγκοσμίως είναι πολύπλευρη και περιλαμβάνει πέρα από τις θεραπευτικές λύσεις, την ευαισθητοποίηση του κοινού, τις απαραίτητες εξετάσεις και την υποστήριξη των ασθενών.

a group of people standing in front of a sign

Εκστρατεία ενημέρωσης για την Οστεοπόρωση

Τι είναι Οστεοπόρωση; Ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της; Ποιες τροφές ωφελούν την αντοχή των οστών; Βρείτε τις απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα στον ιστότοπο geraosta.gr, μια συνεργασία της Amgen Hellas με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ) και το Σύλλογο Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα

Εστιασμένοι στην οστική υγεία

Η οστεοπόρωση επηρεάζει περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως1 και τα στατιστικά λένε ότι ένας άνθρωπος παθαίνει οστεοπορωτικό κάταγμα περίπου κάθε τρία δευτερόλεπτα1,2. Για περισσότερα από 25 χρόνια, η Amgen έχει δεσμευθεί για την έρευνα, τις θεραπείες και τις συνεργασίες για την οστεοπόρωση, με απώτερο στόχο την πρόληψη των καταγμάτων και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, οι οποίες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για κατάγματα.

Η παγκόσμια στρατηγική της Amgen για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης είναι τριπλή και περιλαμβάνει: τον εντοπισμό των ανεκπλήρωτων αναγκών κατά τον προσυμπτωματικό έλεγχο, την ενίσχυση της επείγουσας ανάγκης για αντιμετώπιση προκειμένου να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των καταγμάτων και τη διασφάλιση ότι οι ασθενείς έχουν γνώση και πρόσβαση σε θεραπευτικές λύσεις.

  • Θεραπευτική ανάγκη

    a close-up of a pink and purple substance

    Υπήρξε μια ανησυχητική μείωση στη διάγνωση και τη θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης την τελευταία δεκαετία. Μεταξύ 2012 και 2019, η συχνότητα των εξετάσεων οστικής πυκνότητας (μετρήσεις DEXA) στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μειώθηκε, παρά την διαθεσιμότητα προληπτικών μέτρων.3 Σήμερα, ακόμη και μετά από ένα κάταγμα, σχεδόν το 80% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών δεν λαμβάνει διάγνωση οστεοπόρωσης και επομένως δεν αναζητά θεραπεία.1 Δυστυχώς, η εκπαίδευση και η περίθαλψη της οστεοπόρωσης παραμένει κατακερματισμένη και στερείται τόσο συστηματικών προσεγγίσεων για τον εντοπισμό των ασθενών όσο και εξατομικευμένων θεραπευτικών στρατηγικών.4,5

  • Επείγουσα αντιμετώπιση

    a close up of a blue and white structure

    Τα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση συνήθως έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη ζωή του ατόμου και ενδέχεται να οδηγήσουν σε πόνο, απώλεια κινητικότητας και αλλαγή στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένου του φόβου πτώσης και της κοινωνικής απομόνωσης.6 Στην πραγματικότητα, περίπου το 60% των ασθενών που έχουν υποστεί κάταγμα ισχίου δεν ανακτούν πλήρως το επίπεδο ανεξαρτησίας που είχαν πριν από αυτό.6 Επιπλέον, από τη στιγμή που μια γυναίκα υφίσταται ένα κάταγμα, είναι πέντε φορές πιο πιθανό να υποστεί ξανά κάταγμα εντός ενός έτους από το πρώτο, και ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.7
    Στις ΗΠΑ, η οστεοπόρωση και τα οστεοπορωτικά κατάγματα σχετίζονται με κόστη 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως6 και η πρόληψη των επόμενων καταγμάτων είναι κρίσιμη για τη βελτίωση των δεικτών υγείας και τη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης.

  • Θεραπεία

    a close-up of a blue blot

    Τα φάρμακα της Amgen έχουν συνταγογραφηθεί σε περισσότερους από 22 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο και υποστηρίζονται επιστημονικά από δεδομένα πραγματικού κόσμου (Real World Evidence – RWE) που δείχνουν αξιοσημείωτη μείωση στους πολλαπλούς κινδύνους που σχετίζονται με την οστεοπόρωση. Πέρα από τις θεραπείες μας, συνεχίζουμε επίσης τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς λαμβάνουν διάγνωση και θεραπεία, τόσο πριν όσο και μετά τα κατάγματα. Τα προγράμματα συντονισμένης φροντίδας μετά το κάταγμα βοηθούν στον εντοπισμό, τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κατάγματος λόγω οστεοπόρωσης και οι συνεργασίες που συνάπτουμε μας βοηθούν να επιτυγχάνουμε μετρήσιμους στόχους μείωσης των οστεοπορωτικών καταγμάτων.
    Εκτός από τις διαδικασίες μετρήσεων που αναδεικνύουν ποιοι ασθενείς διατρέχουν κίνδυνο, η Amgen εστιάζει επίσης στην επέκταση της εκπαίδευσης των ασθενών γενικώς, αλλά και στην ενδυνάμωση των γυναικών συγκεκριμένα με στόχο να κάνουν πιο ουσιαστική τη συνομιλία με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για την πιο σωστή και εξατομικευμένη θεραπεία.

Θεραπευτικοί τομείς

Η διπλή στόχευσή μας για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης

Στους ενήλικες η καλή υγεία των οστών διατηρείται μέσω της ισορροπίας της οστικής απορρόφησης και της οστικής παραγωγής, με αποτέλεσμα την οστική ανακατασκευή, χωρίς αλλαγή στην οστική μάζα9. Ωστόσο, για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση, τα οστικά κύτταρα που απορροφούν τον οστίτη ιστό (οστεοκλάστες) «υπερτερούν» από τα οστικά κύτταρα που παράγουν οστίτη ιστό (οστεοβλάστες), οδηγώντας σε μη φυσιολογική αρχιτεκτονική των οστών10.

Η οστεοπόρωση προκαλεί περισσότερα από 8,9 εκατομμύρια κατάγματα ετησίως1, και μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών θα εμφανίσει ένα κάταγμα που σχετίζεται με την οστεοπόρωση στη διάρκεια της ζωής της.1

Οι θεραπείες της Amgen επιστρατεύουν μονοκλωνικά αντισώματα για την αποτελεσματική καταπολέμηση της οστεοπόρωσης και της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης με δύο στρατηγικούς τρόπους: ενδυναμώνοντας τα οστά των ασθενών και ταυτόχρονα χτίζοντας νέο οστό ενώ επιβραδύνουν την υπάρχουσα οστική απώλεια των ασθενών.

  • Ενδυνάμωση των οστών

    a blue and black bone and dumbbells

    Η θεραπεία της Amgen για την ενίσχυση των οστών είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναστέλλει τον συνδέτη RANK (RANKL). Οι RANKs είναι ενεργοποιητές υποδοχέων που βρίσκονται στους οστεοκλάστες. Όταν ο συνδέτης RANK (RANKL) συνδέεται στο RANK του, ενεργοποιεί το σχηματισμό, την απόδοση και την επιβίωση των οστεοκλαστών. Η θεραπεία μας αποτρέπει τη δέσμευση του RANKL στο RANK του, το οποίο μειώνει τη δραστηριότητα και τη μακροζωία των οστεοκλαστών, επιβραδύνοντας έτσι την οστική απορρόφηση.9 Με λιγότερους και λιγότερο ενεργούς οστεοκλάστες, οι φυσιολογικοί οστεοβλάστες ενός ασθενούς μπορούν να συνεχίσουν να χτίζουν νέο οστό με λιγότερα εμπόδια, σχηματίζοντας συνολικά πιο ανθεκτικά οστά .

  • Οικοδόμηση των οστών

    a blue and black bone

    Η θεραπεία για την οικοδόμηση των οστών είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναστέλλει τη δράση της σκληροστίνης. Η σκληροστίνη είναι μια πρωτεΐνη που κωδικοποιείται από το γονίδιο SOST που παράγεται με φυσικό τρόπο από το σώμα.10 Ωστόσο, η σκληροστίνη μπορεί να δημιουργήσει ένα διπλό πρόβλημα για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση – η σκληροστίνη μπορεί να συνδεθεί με υποδοχείς στην επιφάνεια των οστεοβλαστών και να εμποδίσει αυτούς τους οστεοβλάστες να σχηματίσουν νέο οστό. και μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή του RANKL, το οποίο ενισχύει την οστική απορρόφηση.11 Με τη δέσμευση και την αναστολή της σκληροστίνης, η θεραπεία αυτή επιτρέπει ταυτόχρονα στους οστεοβλάστες να συνεχίσουν να σχηματίζουν νέο οστό, ενώ παράλληλα μειώνει την οστική απορρόφηση από τους οστεοκλάστες.11

/Page Content/Disease Areas/Scriban(3,25) : error : Unexpected exception when calling sc_followmany i_datasource ListOfDiseases
  • ΠΗΓΕΣ

    1. International Osteoporosis Foundation. Facts and statistics: Epidemiology of osteoporosis and fragility fractures [ https://www.osteoporosis.foundation/facts-statistics/epidemiology-of-osteoporosis-and-fragility-fractures ]
    2. Johnell O, et al. An estimate of the worldwide prevalence and disability associated with osteoporotic fractures. Osteoporos Int 2006;17:1726-33.
    3. Kim M, et al. Current Trends in Osteoporosis Epidemiology and the Widening Treatment Gap Among Commercially-Insured Postmenopausal Women in the United States (US). American Society for Bone and Mineral Research; September 9-12; Texas, United States2022.
    4. Kanis JA, et al. European guidance for the diagnosis and management of osteoporosis in postmenopausal women. Osteoporos Int 2019;30:3-44.
    5. International Osteoporosis Foundation. Capture The Fracture. A Global Campaign To Break The Fragility Fracture Cycle. 2012. Accessed: June 11, 2021. https://www.osteoporosis.foundation/sites/iofbonehealth/files/2019-06/2012_CaptureTheFracture_ThematicReport_English.pdf.
    6. LeBoff MS, et al. The clinician's guide to prevention and treatment of osteoporosis. Osteoporos Int 2022;33:2049-102.
    7. van Geel TA, et al. Clinical subsequent fractures cluster in time after first fractures. Ann Rheum Dis 2009;68:99-102.
    8. Nayak S, et al. Cost-effectiveness of secondary fracture prevention intervention for Medicare beneficiaries. J Am Geriatr Soc 2021;69:3435-44.
    9. McClung M. Role of RANKL inhibition in osteoporosis. Arthritis Res Ther. 2007;9 Suppl 1(Suppl 1):S3. doi: 10.1186/ar2167. PMID: 17634142; PMCID: PMC1924518.
    10. Chen X, Wang Z, Duan N, Zhu G, Schwarz EM, Xie C. Osteoblast-osteoclast interactions. Connect Tissue Res. 2018 Mar;59(2):99-107. doi: 10.1080/03008207.2017.1290085. Epub 2017 Mar 21. PMID: 28324674; PMCID: PMC5612831.
    11. Krupa K, Parmar M, Delo LF. Romosozumab. [Updated 2023 Jan 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK585139/