«Μην αφήνεις την υγεία των οστών σου στην τύχη!» Το σημαντικό αυτό μήνυμα μεταφέρει στο κοινό η γνωστή ηθοποιός Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης για την οστεοπόρωση «ΓΕΡΑ ΟΣΤΑ» που υλοποίει η φαρμακευτική εταιρεία Amgen Hellas με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.) και του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (I.O.F.). Μέσω της εκστρατείας αυτής, τα άτομα άνω των 50 ετών καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.geraosta.gr, να κάνουν τεστ ενός λεπτού για την οστεοπόρωση και στη συνέχεια να συζητήσουν τα αποτελέσματα με τον γιατρό τους.
Στόχος της εκστρατείας «ΓΕΡΑ ΟΣΤΑ» είναι να ενημερώσει για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για τη σημασία της πρόληψης και τακτικής παρακολούθησης της υγείας των οστών.
Σύμφωνα με την Ε.Ε.Μ.Μ.Ο., 1 στις 2 γυναίκες και 1 στους 4 άνδρες άνω των 50 ετών θα υποστεί κάταγμα λόγω της οστεοπόρωσης1, 1 στους 5 ασθενείς με κάταγμα ισχίου θα χρειαστεί μακροχρόνια φροντίδα1, ενώ γυναίκες που έχουν ήδη υποστεί κάταγμα ισχίου έχουν τετραπλάσια πιθανότητα για ένα δεύτερο κάταγμα1.
Η κα Ευγενία Λιονή, Corporate Affairs Lead της εταιρείας, δήλωσε σχετικά: «Δέσμευση όλων μας στην Amgen Hellas είναι να είμαστε στην υπηρεσία των ασθενών προσδίδοντας αξία στο σύστημα υγείας. Με την ενημερωτική εκστρατεία «ΓΕΡΑ ΟΣΤΑ» εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας αυτή, ενημερώνοντας το εύρη κοινό σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και τακτικής παρακολούθησης της υγείας των οστών».
Αναφερόμενη στη συμμετοχή της στην εκστρατεία, η κα Ελισάβετ Κωνσταντινίδου δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που με τη συμμετοχή μου στην εκστρατεία «ΓΕΡΑ ΟΣΤΑ» βοηθώ στη διάδοση του μηνύματος για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης».
Τι είναι η οστεοπόρωση;
Η οστεοπόρωση προκαλεί μείωση της πυκνότητας των οστών, με αποτέλεσμα να γίνονται αδύναμα και επιρρεπή στα κατάγματα, ακόμη και ύστερα από μια ελαφριά πτώση ή χτύπημα1. Σημαντικό ρόλο για την εκδήλωση της νόσου διαδραματίζουν το φύλο (οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στη νόσο) η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, ορμονικοί παράγοντες (π.χ. εμμηνόπαυση), ο τρόπος ζωής (μειωμένη φυσική δραστηριότητα, κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D) κ.ά1. Καθώς η οστεοπόρωση δεν παρουσιάζει εμφανή πρώιμα συμπτώματα, οι ασθενείς που δεν υποβάλλονται στις ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις, δεν γνωρίζουν ότι νοσούν1. Πολλές φορές μάλιστα, η διάγνωση γίνεται όταν η νόσος έχει εξελιχθεί αρκετά και έχει ήδη προκαλέσει κάποιο κάταγμα, επιφέροντας πέραν του πόνου, σημαντική επίπτωση στην ψυχολογία και την ποιότητα ζωής του ατόμου.
Βιβλιογραφικές αναφορές